Úgy tűnik, mégsem lesz Tesla-gyár Oroszországban

2021.09.26. 21:08

A korábbi pletykák után a napokban arról cikkeztek orosz lapok, hogy a Tesla kinézett magának egy helyszínt negyedik nagy gyára, Gigafactory-ja számára az országban. Konkrétan a Moszkvához közeli Korolev lenne a Tesla óriási beruházásának helyszíne a helyi média szerint, de a cégvezér Elon Musk szerint ilyenről ők még nem döntöttek. 

A Giga Berlin korai látványterve
A Giga Berlin korai látványterve

A relatív olcsó munkaerő, az erős ipar és az Európához közelség miatt nem lenne teljesen logikátlan húzás a Teslától, ha Oroszország nyugati végében nyitna üzemet. Bár Oroszországban most, és várhatóan még jó ideig észrevehetetlen mértékű a villanyautók piaca, az európai piac földrajzi közelsége és a pénzzel könnyen leküzdhető bürokratikus akadályok miatt akár még vonzó is lehet Kaliforniából nézve utóbbi főleg azután fontos szempont, hogy a berlini Gigafactory építésén milyen sokat volt képes lassítani a német bürokrácia.

Az oroszok lelkesedését egy igazán semmire se jó Musk-tweet törte le, amiből annyi legalább kiderült, hogy szó nincs róla, hogy már odaadták volna Korolevnek a negyedik Gigafactory-t, mivel annak helyszínéről állítólag még nem döntöttek. És ha csak a pletykák alapján dőlne el, hogy hol épül, akkor Nagy-Britannia legalább olyan jó esélyekkel indulna, mint Oroszország, egy ottani üzemről ugyanis már régebb óta pletykálnak, de a végén még az is lehet, hogy egyelőre csak a berlini gyár marad Európának, szó van ugyanis egy nagy akkumulátorüzem építéséről szintén Berlinben, amit az éppen csak termelni kezdő Giga Berlinhez közel húznának fel.