Okos kulcstartót használnak az autótolvajok

2021.12.07. 15:59

Az Apple AirTag voltaképpen egy apró jeladó, amelynek helyzetét a telefon nagy pontossággal meg tudja állapítani. Az alapötlet az, hogy az elveszett kulcshoz, táskához, biciklihez vagy bármihez, amire az AirTaget felteszik, a telefon előbb a térkép, majd a képernyőn kiterjesztett valóság (VR) segítségével elvezeti a tulajdonost. A megoldás annyi lehetőséget rejt, hogy az autótolvajok is rögtön lecsaptak rá.

Kép: bgr.com
Kép: bgr.com

Egy kanadai rendőrség autólopási osztálya közleményben ír öt friss esetről, amelyek során nagy értékű autókon helyeztek el AirTageket, hogy később meg tudják határozni a helyzetüket. A védekezés szinte lehetetlen, mivel a Tag olyan kicsi, és annyi alkalmas zúg van egy autón, hogy akkor sem könnyű megtalálni, ha valaki keresi. 

A tolvajok általában konkrét típusokat keresnek. Köztereken, parkolókban helyezik el a kiszemelt autón az AirTaget, majd követik hazáig. Itt az autók rendszerint a garázsfeljárókon parkolnak, ahol az éj leple alatt, a tömegtől messze nyugodtabban tudják őket ellopni. Az Apple valamennyi védelmet tud nyújtani, értesítést küld, hogy ismeretlen AirTag van a közelben, de ez például csak iPhone esetén működik, és sokszor figyelmen kívül is hagyják a tulajdonosok.

A hatóságok azt javasolják, hogy lehetőleg parkoljanak az emberek zárt garázsba, és használjanak kormányzárat és saját GPS-követőt. Az eset nem csak az Apple-re vonatkozik, a Samsung SmartTag és a Tile is ugyanígy értintett az ügyben.