Menet közben is lehet játszani a Teslák fő képernyőjén

2021.12.09. 15:12

A Tesla már eddig is nagy hangsúlyt fektetett az autóiban elérhető szórakoztató szolgáltatásokra, olyan neves stream-szolgáltatók tartalmait is el lehet érni náluk, mint a Hulu vagy a Netflix, emellett játszani is lehetett a fő képernyőn, igaz, eddig csak álló helyzetben. A legutóbbi frissítéssel azonban a játékok már menet közben is működnek, már amennyiben az ember rábök arra az igazoló gombra, hogy ő utas.

message-editor 1639012508738- 1-24screenshot2.png

A gombnyomástól és egy "Menet közben csak az utas játszhat" figyelmeztetéstől függetlenül semmi nem akadályozza meg a sofőrt, hogy ő játsszon, és bár az épeszű emberek bizonyára nem vernék át a rendszert, az aktív Autopilot mellett alvó sofőrök példái után nem kétséges, hogy ezzel az eshetőséggel is számolni kell. Ennél eggyel enyhébb, de szintén veszélyes aspektus, hogy a sofőr figyelmét akkor is elterelheti a képernyőn futó játék, ha nem ő játszik.

Mindez akkor kap igazán erős kontextust, ha tudjuk, hogy 2019-ben az USA-ban történt halálos balesetek majd' tíz százalékát az elterelt figyelem okozta. Az Amerikai  Közúti Közlekedési Hatóság nem is örül túlzottan a frissítésnek, ami három játékot tett elérhetővé, szerintük a szórakoztató funkciókkal és képernyőkkel ellátott járművek különösen nagy kockázatot jelentenek, emiatt tárgyalnak is a gyártóval.

A hagyományos autógyártók eddig tartózkodtak a hasonló megoldásoktól, de úgy tűnik, a Teslát ez nem zavarja. Érdekes párhuzam, hogy a képernyők terjedésével párhuzamosan a vezetéstámogató rendszerek is egyre komolyabbak, és idővel egyre több is válik kötelezővé, ám amíg ezek nem működnek emberi felügyelet nélkül, a kockázat viselését a meggondolatlan felhasználókra és a vétlen áldozatokra terhelik.

Forrás és ajánlókép: New York Times