Saját autós operációs rendszert fejleszt a Toyota

2022.01.04. 14:05

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a szoftverfejlesztés az autóiparban is egyre lényegesebb szerepet játszik, ennek egyik jele, hogy a nagyobb autógyártók már ezen a területen is a kezükbe vennék az irányítást. A Nikkei híre szerint a Toyota is saját rendszert fejleszt, amelyet más gyártók számára is elérhetővé tennének.

toyota tng2

Az Arene nevű rendszert állítólag 2025-ig tervezik kifejleszteni, és minden, az autóban előforduló funkció irányítására alkalmas lenne. Azaz nem csak a navigációs és szórakoztató funkciókat látná el, mint a jelenlegi fedélzeti számítógépek szoftverei, de vezérelhetné az elektromos hajtáslánc elemeit, sőt, ezen az alapon futhatna az autó vezetést támogató, illetve önvezető rendszere is.

Hasonló rendszere persze már több gyártónak is van, vagy legalábbis készül: a Tesláén kívül, amely lényegében az első ilyen, integrált platformnak tekinthető az autóiparban, a VW és a Daimler is dolgozik hasonlókon.

A többi nagy céghez hasonlóan a Toyota is arra számít, hogy a szoftverét más autógyártóknak is el tudja majd adni, és erre van is esélye, az elmúlt években kialakított holdudvart ismerve. Együttműködéseik alapján a Daihatsu, a Subaru, a Mazda és a Suzuki is természetes vásárlójelöltje az Arene-nek.