Kiderült, mit tervez a Lamborghini

2022.01.25. 17:06

Az eddig is sejthető volt, hogy a Lamborghini márka fokozatosan lép a villanyosítás útjára, és úgy tűnik, első körben a jelenlegi típusok hibrid hajtású utódait dobják piacra.

A tervek szerint, amelyet maga Stefan Winkelmann, a Lamborghini vezérigazgatója ismertetett, az első hibrid hajtású modelljük az Aventador utódja lesz, amely 2023-ban, a márka 60. évfordulójával egy időben mutatkozik be. Utána az Urus konnektoros hibrid kivitelét mutatják be, ez 2024-re várható, míg a Huracán benzin-elektromos utódja 2025-ben érkezhet meg.

A Lamborghini elektromos autót csak 2028-ra tervez piacra dobni, méghozzá állítólag egy új szegmensben, azaz várhatóan nem SUV vagy sportkocsi lesz az autó. Nem kizárt, hogy a Porsche Taycanhoz hasonló négyajtós jöhet, bár a dátum elég távoli hozzá, hogy találgatni se legyen értelme.

Winkelmann azt is megerősítette, hogy egyelőre kitartanak az eddig használt motorsémák mellett: az Aventador utódjába is V12-es motort szánnak, bár állítólag egy teljesen új konstrukciót készülnek bemutatni. A cégvezető szerint egy ilyen fejlesztés mindenképp megéri a befektetést, hiszen a 12 henger a Lamborghini örökség egyik központi eleme. Emellett azt mondta, a Ferraritól, vagy épp a Bentleytől eltérően nem tervezik hathengeres motor bevezetését a kínálatba.

A fenti változtatásokkal az az elsődleges cél, hogy a jelenlegi felére szorítsák vissza a Lamborghinik szén-dioxid-kibocsátását.