A villanyautókon hajtanák be az üzemanyagok adóit

2022.02.28. 06:05

Több más amerikai államhoz hasonlóan Nebraska is felkészül a jövőre: törvénymódosítást nyújtottak be, amely szerint megkétszereznék a villanyautók adóját, hogy így pótolják a kieső bevételeket. Erre azért van szükség, mert ahogy egyre többen váltanak elektromos autóra, egyre kevesebb adó folyik be az elmaradó üzemanyag-eladásokból.

2

Nebraska nem az egyetlen állam, ahol kacérkodnak a gondolattal, összesen 30 állam szeretné megemelni a tisztán elektromos autók adóját, további 14 pedig a plug-ineket is extra díjakkal sújtaná. Bár 100 százalékos emelést szeretnének, így sem egy óriási összegről van szó, 75 helyett 150 dollárt kellene fizetni. Ennél is jobban sarcolják a villanyautókat Washingtonban, a keleti parti városban jelenleg 225 dollár az összeg.

Nebraskában átlagosan 0,9 dollárért mérik a benzin gallonját literjét, ebből 24,8 cent az adó. A befolyt összeg fele megy az Autópálya Vagyonkezelő Alapjába, így előbb-utóbb nem lenne miből fenntartani az állam útjait. Ez azonban még messze van, jelenleg Nebraska 1,9 millió autójából alig 2527 darab elektromos vagy plugin, ráadásul ha el is fogadják az előterjesztést, 2027-ben kell majd először dupla árat fizetni.