Kötvénykibocsátással gyűjt villanyautóra a Honda

2022.03.07. 13:00

A Honda is igyekszik a maga módján kiaknázni a nagy befektetési hajlandóságot, amely az elektromos járművek gyártói, illetve úgy általában a zöld kezdeményezések felé megnyilvánul. Ezért az idén háromféle úgynevezett zöld kötvényt dobnak piacra, különböző lejárati időkkel.

A gyártó 1 milliárd dollárnyi kötvényt három éves, szintén 1 milliárdnyit öt éves, 750 millió dollárnyit pedig 10 éves lejárati idővel dob piacra. A zöld kötvények hozama mintegy 1,12 százalékponttal jobb, mint az amerikai állampapíroké.

A Honda azt ígéri, hogy az így befolyó pénzzel azonos összeget fordítanak mindenféle zöld kezdeményezésre, az elektromos járművek fejlesztésétől és gyártásától kezdve a nap- és szélenergia hasznosításán át a használt autóalkatrészek újrahasznosításáig.

Az ötlet egyébként nem a Hondáé: a Ford is hasonló befektetési lehetőséggel próbálkozik: az amerikai cég 2,5 milliárd dollárnyi zöld kötvényt bocsátott ki, amiből az elmúlt néhány hónapban már elment vagy félmilliárd dollárnyi.

Elég valószínű, hogy ezek a gyártók amúgy is kénytelenek lesznek ennél sokkal több pénzt is zöld fejlesztésekre költeni – a Honda például azt ígérte tavaly, hogy 2040-től már csak elektromos és hidrogén-hajtású modelleket kínál majd – viszont az ehhez szükséges fejlesztések finanszírozásában a kötvénykibocsátás is jelentős segítség lehet a számukra.