Megjött a dízel Multivan

2022.03.16. 15:37

Az új Volkswagen Multivant először az őszi Tannistesten vezettük. Nemcsak egy ímmel-ámmal előadott frissítésről van szó, hiszen a korábbi Transporter-alapú, ezért tehát szegről-végről teherautó-származék Multivanek után a T7-es generáció immár a személyautókhoz fejlesztett MQB-padlólemezre épül. Így leginkább a Sharan és Touran utódjának tekinthető.

Multivan TDI

A motorváltozatok közül eddig az 1,5-ös (136 lóerős), valamint kétliteres (204 lovas), turbós benzinesek, valamint a 150 lovas rendszerteljesítménnyel bíró, konnektorból is tölthető hibrid voltak elérhetőek. Azt azonban nem is próbálták titkolni, hogy idővel lesz belőle TDI dízel is.

Most ez a változat is megérkezett, az 1968 köbcentis, közvetlen befecskendezésű dízelmotor az EA288evo család tagja. 150 lóerő mellett 360 newtonméteres csúcsnyomaték leadására képes – utóbbi már egészen alacsony fordulatszám-tartományban, 1600 és 2750 között megvan. A károsanyag-kibocsátás két SCR átalakítóval, valamint dupla Adblue-befecskendezéssel szorították le, egyrészt a nitrogén-oxid-szint is jelentősen csökkent, másrészt a szén-dioxid-kibocsátás kilométerenként 140 gramm körüli. Mindez megfelel az Euro 6d előírásainak.

Az alapkivitelben hétgangos DSG-váltóval szerelt TDI Multivan a gyári adat szerint 5,4 litert eszik százon, tankja 58 literes. Vontatni akár két tonnát is lehet vele, míg magát az autót 807 kilogrammal terhelhetjük, járműszerelvényként a megengedett legnagyobb össztömege 4850 kiló.

A Multivan TDI elérhető rövid vagy hosszú változatban, öt, hat vagy hét üléssel. Indulóára 15,8 millió forint.