Mi lesz az elsüllyedt autószállító hajóval?

2022.03.20. 16:23

Két héttel azután, hogy ismeretlen okok miatt kigyulladt a Felicity Ace nevű szállító hajó, vontatás közben, 350 kilométerre az Azori-szigetektől váratlanul felborult és elsüllyedt. A hajó 3965 darab autót szállított, köztük több száz elektromos típussal. Többségük a Volkswagen csoporthoz tartozott, az autók összértéke mintegy 400 millió dollár volt.

felicity ace last state

Az esettel foglalkozó mélytengeri ökológus Ana Colaço hangsúlyozta, hogy a tengerfenék nem kihalt terület, rengeteg organizmus pusztulhat el maga a hajó, az üzemanyaggal teli autók és a vegyi anyagokkal terhes villanyautók miatt. A roncs 3000 méter mélyen fekszik, szerencsére itt még nincs akkora nyomás, hogy az akkuk és az üzemanyagtankok megrepedjenek.

Problémát jelent azonban, hogy a baleset nemzetközi vizeken történt, és az sem egyértelmű, hogy pontosan kinek kellene foglalkozni vele: a Volkswagen csoportnak, a hajót üzemeltető Mitsui O.S.K. Lines hajótársaságnak vagy esetleg Portugáliának - mivel az ő vizeikhez esik legközelebb. A Tengerjogi Egyezmény szerint az országnak kötelezettségei nincsenek, mindenesetre a Haditengerészet egy hajójával és a Légierő egy gépével folyamatosan monitorozzák a területet, a Felicity Ace Incident Information Center pedig műholdas képek alapján vizsgálja a lehetséges szennyeződéseket.

A hajó elsüllyedésekor 2200 tonna üzemanyag, 2200 tonna olaj és 4000 jármű volt a fedélzeten, ideális esetben ezeket a szennyezés elkerülése végett egytől egyig a felszínre hoznák, és ha alkalmas a roncs, mesterséges korallzátony lehetne belőle. Erre jelenleg nagyon minimális az esély, hiszen a művelet rengeteg pénzt emésztene fel, és mivel a tűz oka is ismeretlen, a felelősséget is valószínűleg minden érintett fél hárítaná. A Felicity Ace sorsa és állapota tehát bizonytalan, a helyi élővilág viszont biztos megszenvedi a jelenlétét.

via Popular Mechanics