Mesterségesüzemanyag-gyártóba fektet a Porsche

2022.04.07. 11:40

A Porsche 75 millió dollárért vásárolta meg a HIF Global 12,5%-át. A vállalkozás karbonsemleges szintetikus üzemanyag előállítását ígéri, megújuló energia felhasználásával.

porschefuel

A HIF a tervek szerint már az idén üzembe helyezheti első olyan üzemét Chilében, ahol szélturbinák által szolgáltatott energiával alakítanak át a levegőből származó szén-dioxidot benzin jellegű szénhidrogénekké. Ám ez csak az első lenne abból a 12 üzemből, amelyekkel összesen napi 150 ezer hordó üzemanyagot állítanának elő 25 GW megújuló energia felhasználásával. Ezzel elvileg 25 millió tonna szén-dioxidot vonhatnak ki a levegőből, bár a dolog szépséghibája, hogy mivel üzemanyagról van szó, az így megkötött szén előbb-utóbb visszakerül a légkörbe.

A Porsche befektetése is ennek köszönhető: a nagy teljesítményű autóiról ismert márka nem titkolja azt a törekvését, hogy megtartson a kínálatában néhány benzines modellt, amelyeket szintetikus üzemanyag használatára állítanának át. Így elméletben a dugattyús motor már nem terhelné többlet szén-dioxiddal a levegőt, bár a helyi légszennyezés problémáját ezzel még nem oldják meg.