Ha a Mazda MX-5 nem elég angol roadster, akkor itt a újjávarázsolt Austin Healey

2022.04.13. 16:08

Hiába esik váratlanul az eső és szűkösek a vidéki utak, az angol roadster műfaja annyira megragadó, hogy a Mazda MX-5-től a Porsche Boxsterig sok helyen él még ez a recept, ha már a legtöbb angol gyártót elnyelték a kínai befektetők. A British Motor Corporation és a Donald Healey Motor Company 1952-ben alapították meg az Austin Healey-t, ez a vállalat adta a világnak a legcukibb békaarcú autót, a Sprite-ot is.

Még az ‘50-es évek elején jelent meg az Austin Healey 100, mely arról kapta nevét, hogy elérte a 160 km/órás sebességet (100 mérföld/óra). Ez egy vérbeli klasszikus roadster, kétüléses, kis szélvédős autócska, ami nem viszi túlzásba az időjárás elleni védelmet sem. Ebből modernizált 25 példányt az angol Caton, méghozzá ugyanazzal a csapattal, akik a Jaguar D-Type és XKSS Continuation karosszériáját készítették.

Formáján alig változtattak, feltűnőek a korszak harmóniájából kilógó LED-es fényszórók, ezen kívül mindössze a szélvédőt húzták magasabbra a jobb szélvédelem kedvéért és a sárvédői készülnek alumíniumból. Sebességváltóját 5 fokozatú kézire cserélték és kihajították az autóból a pótkereket is, ezeket a részeket áttervezve pedig egy használhatóbb kabint alakítottak ki.

3,0 literes, négyhengeres motorja új karburátorokat, főtengelyt és dugattyúkat kapott, így a teljesítménye 185 lóerő, nyomatéka pedig 264 Nm. Ez nem hangzik soknak, de a fűtés és rádió nélküli sportautó súlya mindössze 920 kilogramm. AP Racing pedálgépet és modern fékeket szereltek az Austin Healeybe, utóbbiakat korhű kinézetű, 72 küllős Borrani felnik takarják. A Caton szerint 2000 órát vett igénybe az első restomod prototípus elkészítése.

25 példányt készít majd a Caton a frissített technikájú Austin Healey roadsterből, melyet nagyjából 570 ezer eurós áron lehet majd betolni a fűtött garázsba. A stílusnak bizony vastag árcédulája van.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!