Megmutatták a legnagyobb Jeepeket

2022.04.14. 09:22

A Jeep Wagoneer modellekből az eddigieknél is nagyobb változatokat mutattak: az L kivitelek hosszabb tengelytávval és karosszériával érkeznek, de nem ez az egyetlen újdonságuk: itt mutatkozik be autóban a Stellantis új, soros hathengeres benzines turbómotorja is.

Az L modellek 3,3 méteres tengelytávval és 5,76 méteres karosszériával érkeznek. A nagyobb test 91 kilót ad hozzá a teljes tömeghez, így a Grand Wagoneer L üresen is 3041 kilót nyom. Cserébe 447 literrel nagyobb csomagteret kínbálnak: a sima Wagoneer L-ben is 1192 literes a csomagtartó alapmérete, a Grand változatban pedig eléri az 1252 litert. A csúcsérték egyetlen üléssorral 3,7 köbméter felett van, ami tényleg a furgonokéhoz mérhető, bár Észak-Amerikában nem példa nélküli: a Chevrolet Suburban csomagtere például 4,1 köbméterig bővíthető.

A méretektől eltekintve az új Wagoneer kivitelek karosszéiája nem igazán tér el a rövidebbekétől. A motortérben viszont újabb meglepetés lapul: az új, háromliteres, hathengeres Hurricane turbómotor, amely kétféle teljesítménnyel készül majd. A V8-asok kiváltására tervezett soros hathengeres gyengébb változata is 426 lóerő és 635 Nm leadására képes, a csúcsváltozat pedig 517 lóerős, 678 Nm a legnagyobb nyomatékkal.

A Hemi V8-asok leváltására tervezett motorok elsőként itt lesznek elérhetők, de később lassanként az összes nagyobb amerikai Stellantis modellben helyet kapnak.

A Wagoneer L változatokat a tervek szerint az év második felében kezdik forgalmazni, a nagyobb karosszéria felára pedig 10-15% körül lesz.