Lumin Corn: csinosabb villany-mini Kínából

2022.04.28. 06:38

Új divat Kínában az egészen apró elektromos jármű, ennek a kategóriának egy újabb – és eddig talán legcsinosabb – képviselője a Lumin Corn, amelyet a Ford kínai partnereként ismert Changan dob piacra.

Az újdonság méreteiben hasonló a szupersikeres Wuling Mini EV-hez, de úgy néz ki, itt ügyesebbek voltak a formatervezők. Pedig nem komplikálták túl a kisautó külsejét: az összhatás olyan, mintha az egykori Volkswagen Lupóról puskáztak volna, annak a vonásait rajzolták volna át az eltérő arányú elektromos törpeautóra. A kerek lámpák, és az alul íves légbeömlő által kirajzolt arc itt is mosolygós rajzfilmfigurára emlékeztet, és ez elég is, hogy az ember ne az amúgy nem feltétlenül szerencsés arányokat lássa meg elsőként.

Belül az egyszerű és a korszerű megoldások találkoznak: a négyüléses kisautó műszerfalán csak néhány gomb, és két LCD kijelző található, a kisebbik helyettesíti a műszereket, a nagyobbik, érintésérzékeny panel pedig szinte minden más kezelőszervet.

A Corn egyébként egészen apró: 3,27 méter hosszú, 1,55 méter széles és 1,7 méter magas, a tengelytávja pedig 1,98 méter. Ennek ellenére belezsúfoltak négy ülést. Emellett nem csoda, hogy a csomagtér csupán 104 literes lett.

A hajtásrendszer is a méretekhez igazodik: a CATL által szállított LFP akkumulátorok közül a kisebbik 12,92 kWh-s, ami 155 km-es hatótávhoz elegendő, míg a nagyobb 17,65 kWh-s, ami elvben 210 km-re lehet elég. A járművet egy 41 lóerős villanymotor hajtja, ami nem tűnik igazán erősnek, de városi közlekedésre nyilván elég. Későbbre ígérnek egy komolyabb kivitelt is: abba 48 lóerős motor és 28 kWh-s akku kerülne, amivel a Corn elérheti a 301 km-es névleges hatótávot is.

A kisautó árát egyelőre nem ismerjük, de ha abból indulunk ki, hogy a nagy rivális, a Wuling Mini EV 37 500 jünaba – a mostani árfolyamon úgy 2,05 millió forintba – kerül, nyilván ez sem kerülhet sokkal többe. A konkrét ár bejelentése azonban még odébb van, mivel a típus forgalmazását is csak a második félévben tervezik elindítani.