50 literes tankolási limittel előzné meg az üzemanyaghiányt a Mol

2022.06.24. 12:33

Maximalizálta június 24-étől, vagyis mától az egyszerre tankolható mennyiséget kútjain a Mol. Az intézkedést nem övezte nagy hírverés: a cikk írásának pillanatában a Mol hivatalos honlapjának főoldalán és a társaság Facebookján sem látható ez az információ, így sokakat meglepetésként érhet, ha nagyobb mennyiséget tankolna.

Mivel a hír a kőszegi Mol benzinkút Facebook-oldalán jelent meg, kérdéses volt, hogy ez az információ csupán ottani, egyedi intézkedés, vagy a Mol teljes kúthálózatára vonatkozik. Ezért utánamentünk a kérdésnek, és megkerestük a Mol sajtóosztályát: telefonon értük el Bacsur Györgyöt, aki emailben küldte el a hivatalos közleményt, amely megerősíti ezt az információt.

molkut mti

A holtankoljak.hu adatai szerint az árak úgy alakulnak, hogy a mai, azaz június 24-i állás szerint a 95-ös benzin esetében 779, a gázolaj tekintetében 833 forintot jelent átlagosan literenként.

További fontos információ, hogy ezen túl kannába már kizárólag piaci áron lehet majd üzemanyagot vételezni. Árnyalja a helyzetet, hogy ez a mennyiségi korlátozás az úgynevezett kisnyomású kútoszlopokra érvényes, amelyek személyautók tankolására alkalmasak.

A nagynyomású kútoszlopoknál – ezek azok, amelyeknek a pisztolya általában be se fér egy személyautóba – továbbra is korlátlanul lehet hatósági áron tankolni bizonyos járművekbe. Ezek a 3,5 tonna és 7,5 tonna közötti össztömegű, magyar rendszámú teherautók, illetve a mezőgazdasági erőgépek. Természetesen ezeknél is szükség van érvényes magyar forgalmi engedélyre.

benzinkut

A Mol közleménye szerint az intézkedést az indokolja, hogy szerintük a napi 50 liter az a mennyiség, ami lakossági keretek között szinte minden esetben elegendő. Ezzel biztosítható a zavartalan üzemanyag-ellátás. Egyébként az 50 literes limitet az eddigi 100 literes helyett vezették be a Molnál. A közlemény üzemanyag-hiányra nem hivatkozik, inkább egyfajta előrelátó óvintézkedésnek érződik ez az intézkedés.

Az Index megkereste Grád Ottót, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát, illetve a holtankoljak.hu ügyvezetőjét, Bujdos Esztert is. Ők további érdekes információkat osztottak meg. Grád Ottó a lapnak elmondta, hogy a korlátozás elkerülhetetlen volt, enélkül az ellátás nem lett volna biztosítható. Felidézte azt is, hogy a százhalombattai finomító néhány napon keresztül 40 százalékos kiesésről számolt be a feldolgozói kapacitásban. Egyelőre még arról sincs megnyugtató információ, hogy az OMV schwechati üzeme mikor áll helyre.

A holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy az átállás egyelőre nem zökkenőmentes. Több kúton nem is valósult még meg, ez várhatóan következő hét közepére történhet meg mindenhol. Hozzátette, hogy egyre súlyosabb az üzemanyag-hiány, és ennek fényében a Mol intézkedése megelőző intézkedésnek minősül.

Forrás: Mol, Index