Lemondott a Volkswagen eddigi vezérigazgatója, Herbert Diess

2022.07.23. 10:46

Közös megegyezéssel lemondott a Volkswagen eddigi vezérigazgatója, Herbert Diess, a helyére lépő Porsche-vezér, Oliver Blume szeptember 1-én veszi át a helyét. Egy neve elhallgatását kérő informátor szerint a Porsche-Piëch család tagjai, a márkacsoport legnagyobb részvényesei érezték úgy, hogy változásra van szükség a vezetőségben.

diess zero

A bejelentés időzítése annak fényében meglepő, hogy a Porsche épp tőzsdei bevezetése előtt áll. A hírek szerint Blume a Porschénél betöltött pozícióját is megtartja, és a tőzsdére bocsátás is a terveknek megfelelően, az ősz folyamán történik majd meg, igaz, a befektetők nem örülnek a döntésnek.

Diess a Volkswagen élén töltött karrierje nem volt zökkenőmentes: a dízelbotránnyal kapcsolatban vádat is emeltek ellene, a felügyelőbizottságban és a szakszervezetekkel is voltak összezördülései, legutóbb pedig azt rótták fel neki, hogy az elmúlt időszakban lelassultak a Volkswagen szoftveres fejlesztései. 

Blume 1994 óta dolgozik a Volkswagennél, 2015 óta a Porsche első embere, aki a bennfentesek szerint az együttműködést fogja propagálni a vállalati kultúrában - ez a vezetői attitűd a konfrontatívabb Diesshez képest merőben új. Vezetése alatt a Porsche kimondottan jól teljesített, a jelenleg is magas, 16 százalékos profitrátát a jövőben 20 fölé szeretné tornászni, valószínűleg emiatt is nyerte el a tulajdonosok bizalmát.

További jelentős különbség Blume és Diess között, hogy míg a leköszönő igazgató kizárólag a tisztán elektromos hajtásban látta a jövőt, Blume a szintetikus üzemanyagokban is lát potenciált.