Itt a hárommotoros Lucid Air, és elég bitang lett

2022.08.24. 06:02

A Lucid Airt eleve elképesztően erős villany-szedánként mutatták be, a klasszikus autóskártyában jó eséllyel mindent vitt volna, de a számháború cudar dolog, és mindig van feljebb. Most a Sapphire-rel emeltek rá az eddigiekre: a hárommotoros változat még erősebb és gyorsabb.

Az új variánsban elöl egy, hátul két villanymotor dolgozik, és sokat fejlesztettek a hűtésen, az 1200 lóerő fölötti teljesítmény útra vitelét pedig nyomatékvektorálás is segíti. A 0-100 km/h-s sprintet két másodpercen belül tudja teljesíteni, míg végsebessége valahol 480 km/h fölött alakul. Ez elég komolyan hangzik ahhoz, hogy megcélozza riválisként a Tesla Model S Plaidet.

Az alap Airhez képest keményebb futóművet, teljesen áthangolt csillapítást kapott a Sapphire, a megállásról karbon-kerámia fékek gondoskodnak, a kimondottan ehhez a verzióhoz tervezett Aero Sapphire kerekek elöl 20, hátul 21 colosak, rajtuk Michelin PS4S gumik feszülnek. Kívülről a szélesebb kerékívek, a hátsó légterelő, valamint a Sapphire Blue, vagyis zafírkék fényezés különbözteti meg. Belül fekete bőr és fekete Alcantara kombinációját találjuk, kis zafírkék beütéssel, például a varrás tekintetében.

A Lucid egyébként nem is annyira típusjelként, mintsem önálló brandként tekint a Sapphire-re: a tervek szerint így hívják majd a leghegyesebb kiviteleket. Hasonlóan, mint a BMW-nél az M, az Audinál az RS, a Mercedesnél az AMG változatok. A különlegességhez és a döbbenetes számokhoz az ár is igazodik: 249 ezer dollárt, azaz bő 103 millió forintot kell kipengetni érte. Ezért cserébe egy limitált példányszámú modellt kapunk, de kérdés, pontosan hány darabra is korlátozzák majd a 2023 első felében rajtoló gyártást.