Amiből nekünk nem jut: Yaris szedán

2022.09.07. 11:22

Európában ritkulóban a kisautós szegmens, nyugatabbra, Amerikában pedig még kompaktokat is csak ímmel-ámmal árulnak a gyártók. Ennek oka, hogy jelentős nyereséget csak komolyabb példányszám mellett lehet rajtuk keresni, ami a Távol-Kelet kisebb vásárlóerejű, de nagy lélekszámú országaiban adott. A Toyota egy ismerős névvel és formatervvel próbálkozik: a Yaris Ativ új generációját Thaiföldön mutatták be.

A Yaris Ativ elrugaszkodott a korábbi generációtól, formatervében több jelenlegi Toyota részleteit elegyíti: az orron a Camry hűtőrácsa, a Corolla lámpái is ott vannak, a nemrég leleplezett Crownról pedig a lámpák és a motorháztető közti rész lehet ismerős. 

Motorikusan is a B-szegmens közepét üti az autó, az 1,2 literes négyhengeres 94 lóerőt és 110 Nm nyomatékot ad le, amit egy CVT további a kerekek felé. A felfüggesztés is a megszokott elöl MacPherson, hátul pedig torziós kombináció, cserébe mind a négy fék tárcsa.

A beltér megfelel a 21. századi elvárásoknak: 9 colos, CarPlay- és AndroidAuto-képes infotainment, kulcs nélküli indítás, elöl-hátul USB-csatlakozók jelentik az alapot, de a magasabb felszereltségekhez bőr belső, automata klíma és adaptív tempomat is tartozik. Az autót közepesen olcsón mérik, felszereltségtől függően 15-19 ezer dollárt (6-7,5 millió forint) kérnek érte, amivel Európában egy kellemes versenytársnak is elférne a Daciák mellett.