Hidrogén-kúpos SUV-t mutattak Párizsban

2022.10.18. 06:04

Az üzemanyagcellás technológia eddig nem igazán terjedt el, de néhány cég, köztük a Toyota, a Hyundai, a BMW, a Renault/Alpine rendületlenül fejleszti a tisztán akkumulátorból táplált hajtás alternatíváját. Most egy új márka, a francia-marokkói NAMX mutatott be egy hidrogénes szabadidőautót, amit a Párizsi Autószalonon élőben is megmutattak.

Az autó természetesen még messze áll a gyártástól, sok évbe telhet, mire piacra kerül - ha egyáltalán - , a cég mindenesetre komoly terveket dédelget: a HUV nevű crossover újdonsága, hogy az üzemanyagcellás rendszer fő hidrogén-tartályán kívül további hat cserélhető hidrogénpalackban tárol üzemanyagot. A cég tervei között ezek ellátási hálózatának kiépítése is szerepel, miközben az autók gyártása sem kis vállalás.

Két felszereltségi szintről beszélnek: az olcsóbb HUV villanymotorja 300 lóerős lesz, a 100-as sprintet 6,5 másodperc alatt tudná teljesíteni, végsebessége 200 km/h. A magasabb, GTH változat 550 lóerős, gyorsulása 4,5 másodperc, a végsebessége pedig 250 km/h, a két változat árát 65 ezer, illetve 95 ezer euróra teszik, a hatótáv 800 kilométer körül alakul.

Az autó formatervét a társalapító, Thomas de Lussac ízlése szerint rajzolták a Pininfarinánál, állítólag az 50-es, 60-as évek izomautói inspirálták. Ez utóbbit nehezebb belelátni egy SUV-ba, az autó orrán lévő X-alakú fénycsík és az oldalán húzott élek mindenesetre ízlésesen tükrözik a gyártó nevét, a NAMX-et. Az új gyártónak nincs könnyű dolga, de talán segíthet nekik, hogy több, iparági veteránt is sikerült igazolniuk.

Forrás: Carscoops