A Twitter mellett a Teslánál is megremegett Elon Musk vezérigazgatói széke

2022.12.19. 17:08

Közel egyszerre kezdett el kellemetlenül alakulni Elon Musk pozíciója két óriásvállalatnál, a Teslánál és a Twitternél. Előbbi esetben Leo Koguan fordult szembe a vezérrel, pedig több milliárd oka lenne arra, hogy csak és kizárólag pozitív gondolatokat osszon meg Elon Muskról a Twitteren. Egészen pontosan 3,57 milliárdnyi oka, aminek mindegyike egy-egy dollárból áll, ugyanis az indonéz üzletembernek ekkora befektetése nyugszik a Teslában, amivel ő a vállalat harmadik legnagyobb magánbefektetője. Mégsem ezt tette.

“Elon magára hagyta a Teslát. A cégnek szüksége lenne, és meg is érdemelne egy olyan CEO-t, aki teljes munkaidőben a céggel törődik.” -írta ki Koguan, ami nyílt felszólítás a vezérigazgató leváltására.

Koguan végül még rá is kontrázott egyet, és megfogalmazta, hogy olyasvalakire lenne szükség a cég élén, mint Tim Cook, aki korábban az Apple vezetését vette át az űr után, amit Steve Jobs hagyott. Elon Musk a maga módján reagált: Koguan tweetje után néhány órával újabb 3,7 milliárdnyi részvénytől szabadult meg.

Mindeközben szavazást indított saját sorsáról is, hogy a Twitter vezérigazgatói székében maradjon-e. Stílusosan, a Twitteren, de ezt nem csak amolyan véleményező szimpátia felmérésnek, hanem következményekkel járó bizalmi voksolásnak szánta, amit végül, mindössze néhány órával ezelőtt el is bukott. A 12 órán keresztül élő szavazáson 17,5 millió profil vett részt, és 57,5% Musk távozása mellett döntött. Amennyiben eleget tesz a kiírások tett vállalásának, a Twitter tulajdonosa marad, de lemond a CEO-pozícióról.