Miért ad valaki pár Porsche szerszámért 8 milliót?

2023.02.20. 06:34

Az aukciós oldalak tételei között nem csak az autókat érdemes figyelni, hanem a hozzájuk kapcsolódó, egyéb cuccokat is, mert néha baromi izgalmas tárgyak kerülnek elő. A közelmúltban például a Bring a traileren bukkant fel egy szerszámkészlet, ami egy nagyon különleges és pofátlanul ritka autóhoz, egy Porsche 959-eshez tartozott egykoron.

A Porsche 959 a márka egyik legkívánatosabb ritkasága, amiből alig több, mint 300 darabot készítettek. A 2,8 literes, duplaturbós, 450 lóerős motorral szerelt, összkerekes Porschét homologizációs célból gyártották. Könnyű kikövetkeztetni, hogy mivel egy elképesztően ritka darab, ráadásul még csúcsmodell is, a 959 még porschés mércével is arcpirítóan drága.

Járt hozzá szerszámkészlet is, amiből hasonló mennyiségű áll a világ rendelkezésére, mint magából az autóból, tehát szintén rettentő ritka. Sőt, mivel az ilyen jellegű autók eredeti tartozékaira is szokás vigyázni, jó eséllyel a fellelhető, gyári szerszámkészletek nagy része ma is a még létező 959-esekben lakik. De nem mind.

A közelmúltban eladott készlet ugyanis valaha egy 959-eshez tartozott, valaki azonban autó nélkül megkaparintotta. A szett egyébként nem valami nagy: egy feltekerhető, kisebb méretű táskáról van szó, pár elég alap szerszámmal. Vannak benne például csavarhúzók, villáskulcsok és fogók.

A készlet része még például a gyertyakulcs és a generátorhoz, illetve a hűtéshez tartozó, speciális szerszámok, sőt, akad még vonószem is, ha esetleg szükség lenne rá. Van még kesztyű és rongy is, amit szerencsére nem olajoztak össze. Bár az már a táskába nem fért bele, a pakk része egy dobozos, eredeti gyertyakészlet is.

A szett ritkaságát tekintve várható volt, hogy nem gyenge áron kel majd el, a végső ár azonban még így is megdöbbentő: valaki rendkívül stílusosan 21959 dollárt adott érte. Ez közel 7,9 millió forintnak felel meg, amennyiért akár még egész Porschét se lehetetlen találni. Azt nem tudni, hogy egy 959-tulaj vette meg a hiányzó készletet vagy valakinek simán a ritkasága miatt tetszett meg a pakk.

Forrás: Bring a trailer