A 4-es szintű önvezetés közelebb lehet, mint gondolnád

2023.03.04. 06:59

Egy autó önvezető képességeit egy 0-tól 5-ig terjedő skálán mérjük, ahol utóbbi jelenti a teljes önvezetést. Bár azt hihetnénk, ezen a téren a Tesla mindenki előtt jár, mégis a Mercedes lett a világon az első autógyártó, mely 3-as szintű önvezető rendszert engedélyeztetett egy amerikai államban. (A Tesla Full Self-Driving rendszere valahol a kettes és a hármas szint között helyezkedik el.)

420A4159

A német gyártó rendkívül fejlett megoldása a jövőre érkező új S-osztály és EQS modellekben debütál majd, ám a vállalat technológiai igazgatója, Markus Schafer szerint már 2030-ra érkezhet olyan autó, melyben 4-es szintű önvezető rendszer működik. "Csak képzeld el, hogy egy nagyvárosban vagy, éppen hazafelé tartasz a munkából, de két órát kell ülnöd a forgalomban. Ekkor csak megnyomsz egy gombot, és elalszol." mondta a vezető, hozzátéve, hogy egy ilyen megoldásra hatalmas lenne a kereslet.

A 3-as és 4-es szintű önvezetés között egyébként az a legnagyobb különbség, hogy míg előbbi esetében a sofőrnek folyamatosan figyelni kell az utat, készen az irányítás átvételére, addig utóbbinál az esetek többségében már teljesen az önvezető rendszerre bízhatjuk magunkat.

Forrás: carbuzz.com