Ingyen töltikézés vége: csütörtöktől fizetőssé válnak a hazai Tesla töltők

2023.03.02. 14:34

Vége az ingyenes töltögetésnek: március 9-től fizetőssé válik a Tesla Supercharger gyorstöltő hálózata Magyarországon. A gyártó emailben értesítette a tulajdonosokat a változásokról és további teendőkről, de számos részlet még nem ismert.

supercharger

A levél szerint az autóba töltött áram mennyisége alapján, kilowattóránként kell majd fizetni. Hogy pontosan mennyit, az töltőállomásonként eltérő lesz, de egyelőre még közelítő árakat sem tudunk.

Ezen kívül a gyártó egy percalapú "üresjárati díjat" is bevezet, melyet akkor kell fizetni, "ha egy Tesla elfoglal egy töltőoszlopot, miközben a Supercharger-állomás legalább 50%-ig megtelt, és a töltés már legalább öt perce befejeződött." Egyelőre ennek díja is ismeretlen.

Aki most arra számítana, hogy a hazai Tesla tulajdonosok mind a kardjukba dőlnek, őket el kell keserítenem. A Teslások többsége már eleve tisztában volt azzal, hogy nem lehet örökre ingyen tankolni, csak a dátum nem volt eddig ismert. Viszont, az utóbbi hónapokban jelentősen megemelkedett áramdíjak hatására a töltőkön komoly sorok alakultak ki. Sajnos többnyire a környéken lakók használták ki az ingyenes Supercharger nyújtotta lehetőséget, és cserébe szívtak azok, akiknek a hazajutáshoz kellett volna feltölteni az autó akkumulátorát. Bár a pontos árak még nem ismertek, a hosszú sorok problémája most megoldódik.