A CATL új akkumulátorainak hála eljöhet a villanyrepülők kora

2023.04.20. 14:22

Bár az autók és kamionok elektrifikációja szépen halad, a légi- és vízi közlekedés zöldítése már sokkal nehezebb feladatnak tűnik. Különösen előbbi rejt magában kihívásokat, hiszen minden repülőgép egyik legnagyobb ellensége a súly – márpedig még a legújabb elektromos autókban használt modern akkumulátorok sem éppen könnyűek. Éppen ezért eddig nem tűnt valószínűnek, hogy a repülés villanyosítása a közeljövőben megtörténhet.

FuEc6lTaMAAfk7m

A világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a Debrecenbe is készülő CATL legfrissebb bejelentését látva és hallva azonban az akkumulátoros repülők gondolata már nem látszik olyan elérhetetlennek. A kínai akkumulátorgyártó legfrissebb termékei súlyukhoz képest rengeteg energiát képesek tárolni, és konkrétan a repülés számára fejlesztették ki őket.

Csak az összehasonlítás kedvéért: a Teslák akkumulátorainak energiasűrűsége körülbelül 250-300 Wh/kg, a CATL új megoldása ezzel szemben akár az 500 Wh/kg-t is képes elérni. A gyártó elmondása szerint ehhez számos újításra, például ultra-nagy energiasűrűségű katódanyagra, valamint  innovatív anódanyagra, szeparátorokra és gyártási folyamatokra volt szükség, "amelyek kiváló töltési és kisütési teljesítményt, valamint jó biztonságot eredményeznek.

FuEc6lFacAEDcTo

A CATL szerint ezek az új technológiák áttörik a korlátokat, melyek sokáig akadályozták az akkumulátor-ágazat fejlődését, és egészen új lehetőségeket nyitnak meg, amelyek középpontjában a kiemelkedő biztonság és a könnyű súly áll.

Ráadásul az új akkumulátorok az autóiparban is áttörést hozhatnak, hiszen a CATL a repülőgépekbe szánt változatok mellett a villanyautókhoz tervezett verzión is dolgozik, melynek tömeggyártása még ebben az évben elindulhat.

Forrás: CATL