Újabb kínai autógyártó tör be az európai piacra

2023.04.20. 06:03

A Zeekr még az idei év utolsó negyedévében elkezdi árusítani két modelljét, a 001-et és az X-et.

Zeekr-001-10

A Zeekr a Sanghaji Autoshow-n jelentette be, hogy még idén elkezdi értékesíteni autóit az európai piacon. 

A vállalat először csak Svédországban és Hollandiában fogja árulni járműveit, méghozzá a negyedik negyedévtől. A Zeekr két modellt, a 001-et és az X-et hozza először a kontinensre, amik szerintük az európai vásárlóknak „a formatervezés, a technológia, a menetdinamika, a teljesítmény és a biztonság páratlan egyensúlyát kínálják majd, a nagy hatótávolsággal és a gyorstöltéssel együtt”. 

További részleteket későbbre ígértek, de a cég szerint az Euro-specifikus 001 körülbelül 600 km hatótávolságot kínál majd hátsókerék-hajtással. Lesz egy összkerékhajtású változat is 536 lóerővel, amely 3,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 -ra, végsebessége pedig 200 km/óra lesz. A 001-et még 2021. áprilisában mutatták be először, majd ugyanezen év októberében már értékesteni is kezdték, viszont csak Kínában. Az autó egy ötajtós shooting break, aminek az eleje nagy vonalakban – főleg az első lámpái – a Lynk & Co 05-re hasonlítanak. A hasonlóság nem véletlen egybeesés, ugyanis, ahogy a Lynk & Co, úgy a Zeekr is a Geely alá tartozik.

A Zeekr X a cég legújabb modellje: egy SUV. A beszámolójuk szerint a hátsókerék-hajtású változat körülbelül 440 km hatótávra képes. Ebből is lesz összkerékhajtású változat, ami 469 lóerős és 3,7 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet, végsebesség pedig 190 km/óra lesz.

via Carscoops