Kevés a harckocsi, elhalasztják a tankos eseményeket az oroszok

2023.04.21. 14:52

Úgy tűnik, igazak voltak azok a korábbi hírek, amelyek szerint az oroszoknak elfogytak a modern harckocsijai. Ezt immár nemcsak az támasztja alá, hogy a majdnem hetven éve(!) hadrendbe állt T-54-eseket és T-55-ösöket veszi elő az orosz hadsereg, hanem az is, hogy egyre több város jelenti be, hogy idén elmarad a hagyományos május 5.-i Győzelem napi katonai parádé, ahol főként, sokszor akár több száz, harcjárműnek kellene felvonulnia. Előbb Belgorodban, majd Kurszkban, most pedig Szentpétervárott jelentették be, hogy elmarad a szokásos katonai parádé.

A moszkvai Győzelem napi katonai parádé. Tavaly csak a repülőgépek maradtak a földön, lehet idén itt is elmarad a felvonulás? Forrás: The Moscow Times
A moszkvai Győzelem napi katonai parádé. Tavaly csak a repülőgépek maradtak a földön, lehet idén itt is elmarad a felvonulás? Forrás: The Moscow Times

Mindhárom város hivatala ugyanazt a szűkszavú tájékoztatást, amely szerint az eseményt a megnövekedett biztonsági kockázatok miatt fújták le idén. Persze ettől sokkal valószínűbb, hogy Oroszország valóban kifogyott a modern harcjárművekből, és az Ukrajnában alaposan megtépázott orosz hadsereg presztízsének nem tenne jót, ha 70-80 éves harcjárművekkel vonulnának fel.

Az első 2013-as Tankbiatlon résztvevői Forrás: Wikipedia
Az első 2013-as Tankbiatlon résztvevői Forrás: Wikipedia

De egy másik, orosz szempontból fontos tankos esemény is áldozatává vált az óriási ukrajnai veszteségeknek. Nemrég Szergej Kuzsugetovics Sojgu (az Oroszországi Föderáció védelmi minisztere) levelet írt a Tankbiatlon szervezőinek és résztvevőinek, hogy a nyár végén megrendezendő Nemzetközi Tankbiatlon idén elmarad. A rendezvényt a tervek szerint a jövő évre teszik át, és innentől kezdve már csak két évente rendezik meg.

Konkrét okot az esemény elhalasztására nem említett Sojgu levele. Persze nem valószínű, hogy 2024-ben újra lesz Tankbiatlon, ugyanis eddig sem volt túl sok értelme, hiszen a harckocsizók ügyességi versenye nem sokat tett hozzá a harci képzettséghez. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a 2021-es győztest az orosz-ukrán háború elején az ukrán hadsereg a tankjával együtt megsemmisítette.