Dolce Vita érzéssel és villanymotorral jön az új Fiat 600e

2023.07.05. 11:57

Rengeteg utalgatás és feltűnések után már hivatalosan is bemutatták a Fiat 600e-t, amire a Fiat 500 nővéreként utal a gyártó.

A Fiat tudja, hogy kell egy autót becsempészni videókba a még a hivatalos debütálása előtt. Ugyanis nem egy, hanem két videóban is feltűnt már a Fiat 600e, hetekkel a hivatalos megjelenés előtt: egyszer egy rendezvény bemutatójában, egyszer pedig a cég bejelentésében, hogy nem gyárt többé szürke autót. Így a külsejét már többször is láthattuk, de technikai adatokat egészen eddig nemigen tudhattunk.

Viszont találgatni lehetett, ugyanis a Fiat 600e a Jeep Avenger platformjára épült, amivel a B-szegmensbe kerül. A 600e egy 4,17 méter hosszú, 1,78 méter széles és 1,52 méter magas autó. Ez azért érdekes, mert a számozásának ellenére nem szignifikánsan, de kisebb, mint az 500X, valamint a magasság kivételével nagyobb, mint a Jeep Avenger. Csomagtere 360 literes, ami 10 literrel nagyobb az 500X-énél és 5 literrel nagyobb az Avengerénél.

A 600e-be egy 54 kWh-os akkumulátor kapott helyet, amivel a WLTP-szabvány szerinti kombinált hatótávja több mint 400 kilométer, de városi közlekedésben akár a 600 kilométert is elérheti. Emellé egy 100 kW-os gyorstöltő társul, ami az ígéretek szerint nulláról 80 százalékra fél óra alatt feltölti az autót. Emellett otthoni töltésre ott a 11 kW-os töltő is, amivel 6 óra alatt tölthető fel teljesen a 600e.

Az autó 115 kW leadására képes (ahogy az Avenger is), amivel a 0-100-as gyorsulást 9 másodperc alatt tudja le. A szokásos három fajta vezetési módot találhatjuk benne, vagyis az eco, normal és sport közül választhatunk.

Az olasz autógyártó igazi Dolce Vita életérzést ígér a kabinban, ami rengeteg hangulatvilágítást, masszírozó és fűthető üléseket, valamint egy 10,25 colos infotainment-rendszert jelent. Tárolórekeszeinek összeadott űrtartalma 15 liter, szóval nem kell szűkölködni.

Biztonsági rendszerekben sem lesz hiány (persze felszereltségtől függően), ugyanis akár 2. szintű autonóm vezetésre is képes, de többek között van benne adaptív tempomat, intelligens sebesség-asszisztens és holttérfigyelő rendszer is.

A Fiat tényleg tartja magát a szürkementességhez, ugyanis szürkében nem lehet kérni, bár feketében és fehérben igen. Emellett pedig további öt szín közül lehet válogatni. Kiviteltől függően 15, 16 vagy 18 colos felnikkel kérhető az autó.