Nátriumos akkut kaphat az elektromos Dacia Sandero

2023.07.12. 06:14

Korábban már megírtuk, hogy pár éven belül érkezik a Dacia Sandero teljesen elektromos változata, mellyel kapcsolatban most a román márka vezetői osztottak meg további részleteket.

Denis Le Vot, a gyártó vezetője szerint a villany Sandero 2027-ben vagy 2028-ban érkezik, az árak alacsonyan tartása pedig – a Dacia hagyományainak megfelelően – fontos szempont a tervezés és kivitelezés során. Ehhez a gyártó tovább viszi nagy sikerű apró elektromos autójuk, a Spring alapleveit, melyek szerint ha az autó súlyát sikerül minimalizálni, sem erős motorra, sem nagy, nehéz és drága akkupakkra nincs szükség ahhoz, hogy a mindennapokban kompromisszumok nélkül használható autót kapjunk.

De Vot leszögezte: a riválisokhoz képest rövidebb hatótávval és lassabb töltéssel terveznek, de mivel az átlag felhasználó az esetek túlnyomó többségében csak kis távokat tesz meg, mindez nem jelent majd problémát.

420A2862



A Dacia vezetője szerint a költségcsökkentés jegyében nátrium alapú akkumulátorok is szóba jöhetnek. „Néhányan úgy hiszik, a nátrium-akkumulátorok nem túl jók, mivel nem képesek hatalmas mennyiségű energiát tárolni, ráadásul nehezek. Viszont olcsók. - mondta Le Vot. Szavai alapján bár a könnyű súly fontos, végül mégis a költséghatékonyság lehet a döntő szempont.

Az elektromos Sanderóval kapcsolatban David Durand dizájnfőnök és Xavier Martinet marketing igazgató is megszólalt. Előbbi elmondása alapján az új modell lényegesen különbözni fog a jelenlegitől, míg utóbbi szerint a brand új természetközeli szemlélete jegyében nagyobb hangsúlyt kap a terepezési képesség.