A Ford szerint nem kizárt egy elektromos Fiesta utód

2023.07.13. 14:39

A Ford az elmúlt időszakban – a Fiestával együtt – az összes kisautójával leszámolt az európai piacon. Ennek két alapvető oka van: egyrészt a szigorodó károsanyag-kibocsátási kvóták miatt egyre kevésbé éri meg kisebb és olcsóbb autókat gyártani, másrészt az amerikai vállalat minden energiáját a villanyosításra akarja fordítani.

Bár a háttérben már készülnek a Ford elektromos platformjai, a márka szoros együttműködést kötött a Volkswagennel, melynek keretében saját villanyautókat építhet a német óriás technológiájára. Ennek köszönhetően érkezik majd az új elektromos Explorer is.

LC1 1610


Mivel a Volkswagen legalább egy apró és költséghatékony villanyautón is dolgozik, jogosan merül fel a kérdés: ha már az alapok adottak, elkészülhet-e a modell Ford verziója, mondjuk egy elektromos Fiesta képében?

Martin Sander, a Ford európai személyautó részlegének vezetője szerint bár ez ügyben még nem született döntés, nem zárja ki a lehetőséget. „Nagyon konstruktív és pozitív együttműködésünk van a Volkswagennel. Vizsgáljuk annak lehetősségét, hogy ezt még magasabb szinte emeljük. Az elsődleges célunk, hogy a saját platformunkat és technológiánkat Európába hozzuk. Könnyű [egy autót] nagyon kis befektetéssel úgy módosítani, hogy az jobban passzoljon a világ bizonyos részeihez. Ez biztosan a terveink között szerepel. Nem fogunk azonban egy személyautót kizárólag az európai piacra gyártani."

Sander szavai alapján a Fiesta elektromos utódja akkor valósulhat meg, ha más piacokon is versenyképesnek látják.