"Modern motorral" és sportváltozattal újul meg a Lada Niva

2023.08.03. 11:45

Ritka, hogy egy modern autó akár csak 10 évig is gyártásban maradjon, ehhez képest a Lada Niva már csaknem 50 éve töretlenül készül Oroszországban. A közelgő jubileumra való tekintettel a gyártó egy modellfrissítést tervez.

„Nemcsak a külső ráncfelvarrásáról van szó, de a következő évben egy új, modern, erősebb és nyomatékosabb motort is teszünk az autóba" – mondta Maxim Sokolov, gyártó vezére.

Bár mindez jól hangzik, az orosz autóipar erősen megszenvedi az országgal szembeni szankciók hatását. Folyamatosak az ellátási problémák, így az elkészült autók jelentős része eladhatatlanul hiányos. Ennek tükrében drasztikus újításokra nem érdemes számítani.

vaz catalogue notes-file -120408-840


A gyártó vezére le is szögezte: maradnak a minimalista megközelítésnél, így senki ne számítson automata váltóra, vagy hasonló modern úri hívságokra.

Bár Sokolov nem nevezte meg az új motor eredetét, a legvalószínűbbnek a Vesta személyautó 104 lóerős négyhengerese tűnik. Állítólag egy „sportos" Niva változat is készül, mely a gyártó vezetője szerint 16 szelepes, 122 lóerős motort kaphat.