Telefon helyett autót mutatott be a Huawei

2023.08.07. 16:32

Bő két éve már írtunk róla, hogy az Európában főleg a mobiltelefonjairól ismert Huawei az autóipar felé terjeszkedne. Akkor sem fejlesztettek teljesen önállóan egy autót a nulláról: azt az autót az SF Motors fejlesztette, majd Huawei SF5 néven dobták piacra.

Ezúttal a márkanév sem Huawei, hanem Luxeed: a teljesen új márkát a telefongyártó és az egyik kínai autógyártó, a Chery jegyzi. Már egy képet is megosztottak az első modellről, vagyis az EH3-ról. A kép forrása teljesen hivatalos, azt a Huawei vezérigazgatója, Richard Yu (Chengdong Yu) osztotta meg. Maga a márkanév egyébként okozhat némi fejfájást, hiszen a Cherynek van már almárkája, amit Exeednek hívnak.

A külső nem tűnik nagy durranásnak, főleg azért, mert ilyen formájú autókat azért láttunk már a közelmúltban. Van benne egy kis Model S, egy csipetnyi Taycan, de az összképet tekintve a Sony és a Honda közös fejlesztése áll hozzá legközelebb.

A Luxeed EH3 alapjait a Chery E0X platformja adja, a vezetéstámogató okos funkciókat pedig a Huawei fejleszti. A Huawei ADS 2.0 rendszer része lesz 11 kamera, LiDar szenzorok és rengeteg radar. Azt mondják, hogy a Huawei ADS 2.0 segítségével maximum 200 kilométert lehet megtenni anélkül, hogy a vezető beavatkozna.

A hajtásról még nem árultak el konkrétumokat, ugyanakkor mivel az Exeed Sterra ES is ugyanezt a Chery platformot használja, a műszaki tartalom jó eséllyel hasonló lesz. Az 700 kilométeres hatótávot ígér, kétmotoros, összkerekes, és a CATL akkujait használja, illetve támogatja a 800 voltos töltést.

Az infotainment rendszer is a Huawei terméke: a HarmonyOS 4 elvileg nagyon hatékonyan működik együtt a Huawei többi eszközével. A fedélzeti rendszerhez a mobilokból ismerős Qualcomm rendszercsip adja a kraftot, és elvileg simán alkalmas lesz akár játékok futtatására is. Sőt, akár még egy drónt is kapcsolhatunk az autóhoz, ami automatikusan követi azt, a képet pedig közvetíteni tudja a belső kijelzőkre.

Bár még csak egy kép jelent meg a Luxeed EH3-ról, és még van pár részlet, amit nem ismerünk, az árát és megjelenési idejét már közölték is. Az alapár valamivel 28 ezer dollár alatt marad, ami forintra átváltva azt jelenti, hogy 10 millió alatt juthatnak hozzá a vásárlók az EH3-hoz, méghozzá még idén, ugyanis az első példányokat 2023 harmadik negyedévére ígérik.

Forrás: Huawei / Chery / Luxeed