VW-csoport vezérigazgató: a kínai márkák nem fenyegetik az európaiakat

2023.09.06. 06:13

A Volkswagen-csoport vezérigazgatója szerint a kínai autógyártók európai piacra való betörése nem jelent fenyegetést az itteni márkák számára, ugyanis nem tudják olyan olcsón értékesíteni autóikat, mint hazájukban - jelentette ki Oliver Blume az automobilwochének.

Eismerte, hogy a kínai autógyártók nagyjából 20 százalékkal olcsóbban tudnak egy autót legyártani, viszont ezen autókat exportálni, az uniós szabványoknak megfeleltetni, valamint Európában felépíteni egy értékesítési hálózatot hozzá már nagyon költséges. Emiatt pedig könnyen emelkedhet egy kínai autó ára a duplájára.

Hozzátette, hogy azért sincs okuk aggódni, mert nekik már több évtizedes tapasztalatuk van az itteni piac elvárásaiban, valamint kialakult egy elég erős márka-imázsuk. 

Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne kelljen változtatniuk pár dolgon. Blume elmondta, hogy első sorban az elektromos autóik árát kellene valahogy csökkenteni, de biztos abban, hogy ez gyorsan megoldható. Egyik ilyen megoldásuk lesz az SSP platformjuk és saját, egységesített akkumulátorcellájuk. Utóbbi szerinte 50 százalékkal is csökkentheti egy belépő-szintű elektromos autó költségét.

Ez a magabiztosság viszont nem jelenti azt, hogy a cégcsoport ne lenne érdekelt a kínai technológiákban, márkákban, ugyanis július végén jelentették be, hogy közösen fejlesztenek villanyautókat a XPENG-gel.