Gombnyomásra pickuppá változik a Changan SUV-je

2023.09.09. 05:40

A Changan a márka harmadik technológiai konferenciáján mutatta be a CD701 kódnevű típusát, amiről azt állítják, hogy SUV-ból képes pickuppá változni. 

Kérdés persze, hogy mennyire valódi pickupságról van szó, mivel a csomagteret fedő üveg gombnyomásra a tető fölé húzódik, ebben a felállásban pedig rossz ötletnek tűnik huzamosabb ideig a nagyobb tempó. Inkább egy szokatlan módon nyíló hátsó ajtónak tűnik a megoldás.

Az autó végleges neve E0 lesz, amit a Qiyuan almárka alatt forgalmaznak majd várhatóan 2024-től. Az E0 a fenti megoldás mellett a szokásos tanulmányautós túlzásokat tudja: elöl, a hűtőrács helyén digitális panel kapott helyet, ami az autó neve mellett az akku töltöttségét is képes kijelezni (ugyanilyen panel került hátra is), de a visszapillantók helyére is kamerákat tettek. 

Az E0 technikai specifikációjáról nincs hír, annyit tudni, hogy a Changan SDA nevű platformjára épül, méretei 5000/1970/1630 mm, tengelytávja 3100 mm, tehát egy nagy elektromos SUV-nek ígérkezik.

Formáján és az Audi Activesphere-ről ismerős pickupkodáson kívül további érdekessége, hogy a gyártó állítása szerint autonóm módon lesz képes töltőt keresni és tölteni. És még mindig nincs vége: a Changan szerint az E0 lesz a világ első autója, ami jármű-műhold kapcsolattal a világon bárhol képes lesz kapcsolódni az internethez. 

A márkát hazai ismeretlensége ellenére nem érdemes lebecsülni: a CarNewsChina cikke szerint idén januártól augusztusig 1,63 millió autót adtak el, ami több mint 11 százalékos emelkedés, a modellpalettán belül is az újenergiás járművek eladásai nőttek 92,9 százalékkal. 2025-ig további 10 modellt tervez bemutatni az E0-t jegyző Qijuan almárka.