V8-as Charger rendőrautó vs hibrid RAV4: melyik gyorsul jobban?

2023.09.11. 15:23

Az Egyesült Államokban sok helyen használnak Dodge Chargert rendőrautónak, hiszen ez a típus több szempontból is ideálisnak tűnik a feladathoz. Nagy, masszív, erős, ráadásul relatíve egyszerű technika.

Az üldözésre szánt rendőrautókban nem az alap V6-ost, hanem az 5,7 literes, Hemi V8-ast találjuk, ami 370 lóerőt tud. Ez a teljesítmény egy 6,4 másodperces nulla-százhoz elegendő, a Charger végsebesség pedig átszámítva 250 km/h.

Forrás: The Fast Lane Car
Forrás: The Fast Lane Car

Tehát a rendőrségi Dodge lassúnak nem nevezhető, de mi a helyzet a világ legnépszerűbb SUV-jével, a Toyota RAV4-gyel? Utóbbiról valószínűleg kevesen gondolnánk, hogy egy tempós cucc, de az a helyzet, hogy a legerősebb változat számok szintjén odaver a Chargernek is: 5,4 másodperc alatt gyorsul 100-ra, tehát papíron kereken egy másodperccel jobb, mint a Dodge.

Forrás: The Fast Lane Car
Forrás: The Fast Lane Car

A The Fast Lane Car Youtube-csatornánál úgy gondolták, hogy élesben is érdemes összevetni a két típust képességeit. Érdekes adalék, hogy nemcsak a 2,5 literes, 302 lóerős Toyota összkerekes, hanem a Charger is. Utóbbi némileg tájidegennek tűnhet, pedig ezeknél a rendőrautóknál ez nem szokatlan.

A negyedmérföldes távon, állórajtból indulva egy darabig fej fej mellett haladnak, aztán egy idő után elhúz a Toyota. Repülőrajtnál, 50 km/h-ról indulva is a Toyota nyer, így az is valószínű, hogy ha ugyan csak picivel is, de egyenes vonalon egy üldözés alkalmával is le tudná lépni a RAV4 a rendőrautót.

A Charger Hemi V8-asának hangja, illetve az autó egész kiállása viszont mindenképpen megér egy kisötöst.

Forrás: The Fast Lane Car