A villanyautókat lappangási idő után öli meg a vízkár

2023.09.14. 06:07

A víz és a belső égésű motor nagyon nincsenek jóban, mert ha az égéstérbe komolyabb mennyiségű víz kerül, a motort rendbetétele sem lesz olcsó. Éppen ezért benzin, gáz vagy dízel üzemű autóval nagyon nem ajánlott mély vízbe hajtani. Ehhez képest a villanyautókkal gyerekjátéknak tűnik az egész.

Legalábbis számos videót láttunk már arról, ahogy Teslák vígan hajtanak át olyan elárasztott útszakaszokon is, melyeken egy belső égésű autóval próbálkozni sem érdemes. A villanyautósoknak is jobb lesz azonban vigyázni: a beázás náluk is komoly problémát jelenthet, amely ráadásul néha csak napokkal később jelentkezik.

Erről írt egy Jason Hughes nevű X (korábban Twitter) felhasználó is, akihez egy vízkáros Tesla érkezett. A tulajdonos szerint épp csak néhány másodpercig gázolt az autóval magas vízben, mely látszólag probléma nélkül vette az akadályt. Pár nappal később azonban a Model 3 mozgásképtelenné vált, Hughes pedig hamar kiderítette ennek okát. A víz fokozatosan beszivárgott az autó akkumulátortömbjébe, mely ettől korrodálódni kezdett.

 A legrosszabb hír, hogy ilyen esetekben az akkutömb általában javíthatatlan, így csak a teljes csere segíthet.