530 km-t tud egy töltéssel az elektromos Mercedes kamion

2023.10.08. 16:07

A Mercedes már jelen van az elektromos kamionok piacán az eActros két verziójával: a 300-as változat 330 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, míg a 400-as 403 kilométert tud megtenni 36 tonnásra megpakolva.

Ezek nem tűnnek túl meggyőző számoknak, hiszen egy dízel kamion általában ennél nagyságrendekkel többet fut egy nap. Nemzetközi fuvarozásra tehát nem tűnik jó választásnak egy elektromos kamion, de a Daimler Trucks már dolgozik a megoldáson.

Forrás: Daimler Trucks
Forrás: Daimler Trucks

Már egy ideje lehet tudni, hogy érkezik a nagyobb hatótávú, LongHaul változat, most pedig már tesztelik is ezt. A legutóbbi tesztek alapján a 600-as eActros prototípusa 530 kilométert ment el az Alpokban. A kamion Stuttgartból indult, majd Olaszországban ért az útja végére, ahol feltöltötték, és ugyanazon az útvonalon visszamentek vele Stuttgartba.

Ez onnan nézve még mindig karcsú, hogy a hivatalos keretekbe a körülbelül 800 kilométeres futás is beleférhez egy nap, igaz, egy ideális világban a 45 perces pihenők alatt is lehetne tölteni. A Tesla Semi elvileg akár töltés nélkül is tudna egy teljes, szerencsés, nettó 10 órás napot: annak hivatalosan pont 800 kilométeres a hatótávja, így azzal nem kell beiktatni extra töltést, és az időmenedzsementen sem kell érdemben változtatni. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy jól kiépített töltőhálózattal, és kellően gyors töltéssel akár még az 530 kilométer is elég lehet.

A jelentős hatótávbeli különbség abból adódik, hogy a Mercedes három különálló akkupakkja összesen körülbelül 600 kWh-s, míg a Tesláét 1000 kWh-snak mondják, még ha nincs is erről pontos, hivatalos adat. Az eActros lítiu-vasfoszfátos akkuját CCS töltővel maximum 400 kilowattal lehet tölteni, de a akkucsomag bírja a megawattos töltést is.

A teljesítmény stabil, hosszútávú használat mellett 536 lóerő, amit ideiglenesen 804 lóerőig lehet növelni, ha kell az extra kraft. A Mercedes azt mondja, hogy úgy tervezik az eActrost, hogy legalább 10 évig és 1,2 millió kilométerig ne legyen vele komoly probléma. Az egyelőre még csak álcázott formában látható eActros 600 hivatalos bemutatója október 10-én lesz, az első példányok pedig 2024-ben érkezhetnek meg az ügyfelekhez.

Forrás: Daimler Trucks