Csődeljárást kezdeményezett egy kínai villanyautó-gyártó

2023.10.11. 11:34

Csődöt jelentett a kínai villanyautó-gyártó startup WM Motors hétfőn.

A 2015-ben a neves autóipari veterán, Freeman Shen (a Geely Holding Group volt alelnöke, valamint a nevéhez köthető a Volvo felvásárlása) által alapított WM Motort a Nioval, a Li Autóval és az XPenggel említették egy szinten. Támogatói között szerepelt a kínai technológiai óriás Baidu és a sanghaji állami vagyonfelügyelet is, írta a Reuters.

A sanghaji székhelyű startup azonban a tőkeigényes autóiparban nehezen tudott nyereséget termelni. A WM Motor éves veszteségei a 2021-ig tartó három év alatt megduplázódtak, 8,2 milliárd jüanra (411,3 milliárd forint) nőttek a 2022 júniusában kiadott tőzsdei tájékoztató szerint.

A WM Motor korábban a sanghaji STAR piacon és a hongkongi tőzsdére is megpróbált betörni, de ezek sikertelenek voltak. Emiatt pedig az Apollo Future Mobility végül elállt attól, hogy felvásárolja a céget 2,02 milliárd dollárért. 

A WM Motor alá tartozik a Weltmeister márkanév, aminek első szériagyártott autója az EX5 villanyautó volt. A közel 4,6 méter hosszú és 2,7 méteres tengelytávú, ötajtós városi terepjáró három változatban jelent meg 2018-ban.

De a WM Motor ugyanúgy 2018-ban megvásárolta a német Isdera név használati jogát, és vele együtt bemutatták az ezen márkanéven futó Commendatore GT villanyautót.