A kínai gyártók hozzák vissza az egyterűeket

2023.10.23. 13:48

Az európai gyártók egyre inkább eldobják a hagyományos egyterű-műfajt az SUV-k javára, a kínaiak viszont látják még az üzleti potenciált az MPV-kben. A Dongfeng egyterűjét már mi is kipróbáltuk, de a Volkswagennel is komolyan összefonódott XPeng is egy ilyennel készül, az X9-et még a hivatalos premierje előtt mutatta meg a gyártó.

Az X9-ről hivatalos jóváhagyások által elég sok műszaki adatot ismerünk már, egy 5,4 méter hosszú, közel 2 méter széles, és 1,8 méter magas autó lesz, bő 3,1 méteres tengelytávját pedig még egy markáns hátsó túlnyúlással egészíti ki, így 6-7 utas számára, három sorban kínálhat elengedő helyet.

A hajtás villany, teljesítményszintből pedig kétféle várható: elsőkerékhajtással, lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátorpakkal és 235 kW (319 lóerő) teljesítménnyel, a kétmotoros változat természetesen összkerekes lesz, az első motor változatlan, a hátsó pedig 135 kW teljesítményű, így bő 500 lóerőre emelkedik az összteljesítmény, az akkumulátor pedig nikkel-mangán-kobalt (NMC) összetételű.

Az első rendereken még egy AliExpressről rendelt Cybertrucknak nézett ki az X9, a valódi képein már jóval visszafogottabb, a hivatalos premier azonban csak a gyártó közelgő technológiai eseményén történik meg – teljes specifikációt is csak ekkor fogunk megismerni.