Új világrekordot döntött a Rimac Nevera... tolatva

2023.11.08. 14:03

A Rimac nem bír magával, ha rekorddöntésről van szó. Májusban nem egy, nem kettő, hanem 23 rekordot döntöttek meg a Neverával (bár ebből a 0-400-0-át a Koenigsegg azóta visszaszerezte), majd még egyet augusztusban, amikor 7:05:298-as időt futottak vele a Nordschleifén.

A következő rekorddöntésig novemberig kellett várnunk. Ugyanis a Rimac Nevera lett a leggyorsabban tolató szériaautó. 

rimac-nevera-guinness-world-record-7

A rekordot a németországi Automotive Testing Papenburgnál végezték el, ahol korábban több mint 20 gyorsulási és fékezési rekordot döntöttek meg egyetlen nap alatt. És hány km/h-val tolattak, hogy világrekordot döntsenek? 275,74 km/h. Ezt a végsebességet rengeteg autó még előre haladva sem éri el, nem hogy tolatva.

Ez szimplán annak köszönhető, hogy a Neverának nincsenek fokozatai, vagyis az elektromotorjai képesek ugyanazt a teljesítményt leadni előre és hátrafele is.

rimac-nevera-guinness-world-record-4

„A fejlesztés során poénból felmerült, hogy a Nevera a világ leggyorsabb autója lehetne hátramenetben. Az autó aerodinamikája, hűtése és stabilitása nem úgy lett tervezve, hogy ekkora sebességet is bírjon tolatva. De aztán elkezdtünk beszélgetni arról, hogy milyen jó lenne kipróbálni. A szimulációink azt mutatták, hogy jóval több mint 241 km/h-ás sebességet tudnánk elérni, de fogalmunk sem volt arról, hogy mennyire lesz stabil az autó - egy ismeretlen területre léptünk be ezzel” - mondta Matija Renic a Nevera vezető programmérnöke.

 Arról, hogy a Rimac Neverában milyen érdekes trükköket használnak, hogy a lehető legjobb legyen ebben a cikkünkben foglalkoztunk: