Tojáshéj, dióhéj és almakompót: ennél zöldebb Aston Martin nincs

2023.11.24. 06:14

A brit Lunaz nevű cég kimondottan a régi brit autók modernizálásában jártas. Villanyosítottak már Jaguar XK120-at, Rolls-Royce Cloudot és Bentley S2-t. Most az Aston Martin DB6-ot modernizálták, és alkották újra fenntartható, környezetbarát anyagokból.

Ugyanis a Lunaznál nem álltak meg annyinál, hogy kivegyék az autó 4 literes, hathengeresét, és helyére egy 375 lóerős villanymotort és egy 80 (vagy 120) kWh-s akkumulátorpakkot szereljenek.

Valamint nem is csak annyi, hogy az összesen 1788 darabszámban készült autót elemeire szedjék, hogy azokat teljeskörűen restaurálják. Nem. A belterében levő anyagokat ugyanis teljesen környezetbaráttá cserélik, hogy az autó ne csak a meghajtásával, hanem anyaghasználatával is környezetbarát legyen.

Többek között a műszerfalat beborító anyagot és a váltót is egy olyan lebomló, teljesen természetes anyagból készítik, aminek többek között alkotóeleme a tojás- és dióhéj is. Az ajtókárpitot növényi alapanyagokat tartalmazó poliuretánszövetből alkotják újra. Mi sem mutatja jobban, hogy mennyire ügyelnek arra, hogy az autó minden beltéri eleme környezetbarát legyen, hogy a bőrülés varratához az almaecet-, almalé- és kompótgyártás melléktermékét használják fel.

Ha pedig már bőrülés: az ülést a „világ legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású bőrével” borítják be, ami a húsipar teljesen biológiailag lebomló mellékterméke.

Ez a nagyon zöld, szürke Aston Martin pedig nem kevesebb mint 650 ezer fontba, vagyis 283 millió forintba kerül.