Túltermelés van, olcsóbbak lettek a villanyautókba szánt akkumulátorok

2023.12.06. 11:45

A Bloomberg éves felméréséből derült ki, hogy csökkentek az akkumulátorok  árai - szúrta ki a  Villanyautósok.hu. Tavaly még azt jósolták, hogy az árak stagnálni fognak, ehhez képest a valóság jóval pozitívabb, hiszen az árak jelentősen alacsonyabbak lettek.

A tavalyihoz képest 14 százalékkal estek a lítium-ion akkumulátorok árai. Ez azt jelenti, hogy jelenleg átlagosan 139 dollárba, azaz nagyjából 49 ezer forintba kerül egy kWh-nyi akkukapacitás. Ha az elektromos autókba szánt akkuk árait nézzük, akkor egy kicsit kedvezőbb a helyzet, hiszen azoknál 128 dollárba, vagyis körülbelül 45 ezer forintba kerül egy kWh.

1

Ez azt jelenti, hogy egy kisebb villanyautó 50 kWh-s akkumulátora ezzel az árral számolva valamivel több mint 2,2 millió forintba kerül, míg egy nagyobb villanyautó 100 kWh-s akkupakkja körülbelül 4,5 millióval rövidíti meg a kasszát. Ezek bár az eddigiekhez képest alacsony számok, azonban a 100 dolláros álomhatártól, vagyis attól, hogy igazán olcsó lehessen egy villanyautó, még mindig messze van.

Ezeket az árakat komplett akkumulátorokra vetítve kell nézni: a 128 dollárból a cellák 99 dollárt, vagyis nagyjából 35 ezer forintot tesznek ki. Érdemes megjegyezni, hogy nagy a szórás: az akkupakkok Kínában a legolcsóbbak - 126 dollár/kWh -, aminél Európában és az Egyesült Államokban jóval magasabb árakkal lehet számolni.

Az árcsökkenés egyébként több tényező miatt alakult ki: egyrészt csökkentek a nyersanyagok árai, másrészt a gyártók növelték a gyártási kapacitásukat, ami túltermeléshez vezetett. Ez közben nem jelenti azt, hogy csökkent volna a kereslet, épp ellenkezőleg: az akkumulátorokra továbbra is egyre növekvő igény mutatkozik.

Forrás: Bloomberg / Villanyautósok