A gyártó szerint „nincs még egy ilyen autó" – csak egyetérteni tudunk

2023.12.11. 09:14

Nem hangzik ismerősen a Rodin neve? Nem hibáztatunk. Az új-zélandi sportautógyártó eddigi egyetlen modellje az FZED nevű Forma 1-es autó hasonmás volt, amelyet a Lotus T125 együléses pályaautó továbbfejlesztésével alkottak meg.

A Rodin ezután egy teljesen saját autó fejlesztésébe kezdett. Ebből született meg jelen cikk szürreális kinézetű apropója: az FZERO. A modell egy C-csoportos és egy Forma 1-es versenyautó, egy vadászrepülő és a Batmobile fúziójának tűnik, számos különös részlettel. Nem vagyunk például biztosak benne, hogy a hatalmas első sárvédőktől megfelelő kilátás nyílik-e oldalra.


A teljesítménnyel mindenesetre nem lesz gond. Erről a vállalat saját fejlesztésű 4 literes V10-ese gondoskodik, amely 0,75 bar turbónyomáson 1013 lóerőt termel, és egészen 360 km/h-ig repíti a furcsa szerzetet. A motornak ráadásul egy turbófeltöltő nélküli, szívó verziója is fejlesztés alatt áll, amely később külön is megvásárolható lesz.


Bár az FZERO-nak a tervek szerint már korábban el kellett volna készülnie, a munka a kelleténél nehezebben haladt. A furcsa, kizárólag versenypályákon használható modell így csak most gördült először aszfaltra. David Dicker, a Rodin mögött álló techmilliárdos a tesztkörök után azt mondta, „nem létezik ehhez hasonló autó". Ebben mi is biztosak vagyunk.

 A Rodin 27 darab FZERO építését tervezi, árakról egyelőre nem esett szó.