Unalmas családi egyterű, melyben a Tesla Model S Plaid 1000 lóerős rendszere dolgozik

2023.12.11. 12:16

Megvan az a fogalom az autótuningban, hogy sleeper? Ez olyan autót takar, ami külsőre elég unalmas, átlagos, ám a technika valami őrületesen komoly. Amikor megáll melletted a lámpánál mondjuk egy Honda családi egyterű, de közben olyat gyorsul, mint a legkomolyabb sportautók.

Ilyen az a Honda Odyssey is, amit nemrég a BoostedBoiz csapata vett kezelésbe. Egy 2001-es modellről van szó, mely az észak-amerikai piacra szánt Odyssey második generációja. Használtan vásárolták 466 710 kilométerrel az órájában és ennek az autónak van egy remek tulajdonsága, ami jól jött ehhez a projekthez. Mégpedig, hogy a dimenziói közel egyeznek a Tesla Model S-ével.

Míg a Tesla tengelytávja 2,96 méter, addig az Odyssey-é 2,99. Emellett pedig előbbi szélessége 1,99 méter, az utóbbié 1,92. Ez pedig azt jelenti, hogy a két autót nem is annyira bonyolult ötvözni. Vagyis első hallásra, mert valójában hatalmas meló, hogy végeredményben egy stabil, biztonságos eszközt kapjanak, ami képes kezelni a Tesla hajtásláncát. Hiszen nem is csak egy mezei Model S kerül a családi Honda alá, hanem a csúcsváltozat Plaid 1000 lóerős rendszere.

Az átépítéshez egy sérült Tesla alapjait használták, lényegében lecsupaszították padlólemezig, hogy csak egy nagyon erős gördeszka legyen akkumulátorral együtt. Erre kell ráemelni majd az Odyssey karosszériáját, amit első lépésben megszabadítottak az alsó részétől. Ezután elkezdték ráemelni a vázat a Tesla-gördeszkára és ahol elakadtak, ott mindig faragtak kicsit.

Több hónapos munka után sikerült összeházasítani a két autót. Az Odyssey bódét stabilan rögzítették a Tesla aljához és megerősítették az egészet, hogy ne rogyjon magába az első fékezésnél vagy gázadásnál. Az autó immár mozgásképes és visszakerülhettek olyan elemek, mint a szélvédő, az ajtók vagy a csomagtérfedél. Nem sokkal később bekerültek a Tesla műszeregységei és az ülései előre, így el tudták vinni az autót egy tesztkörre.

A szerkezet elképesztően mozog és nagyon különös látványt nyújt, amikor gyorsítanak vele, hiszen úgy emeli az elejét, mint régen a hatalmas amerikai cirkálók. Ám itt még nincs vége a projektnek, hiszen később felépítik az egész belteret és meg kell oldani néhány problémát. Jelenleg például a légrugórendszer nem tér magához, ezért az autó korlátozza a végsebességét. Bár biztosan születik majd még erre is megoldás és akkor lesz ez a Honda Odyssey az a családi egyterű, amivel nem akarsz kikezdeni a lámpánál.

Forrás: Carscoops