Január közepétől találkozhatunk Fülöp-szigeteki buszsofőrökkel

2023.12.19. 12:26

Kisebb trükközéssel, de január közepétől a közvetlen repülőtéri 100E járaton áll szolgálatba a Fülöp-szigetekről érkezett 23 buszvezető – értesült a Népszava az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnökétől.

Még október elején lehetett tudni róla, hogy az ArrivaBus Kft. Fülöp-szigeteki buszsofőröket hoz Budapestre, hogy így pótolják a sofőrhiányt. Azóta pedig nagy titkolózás övezi az egészet. A hírrel kapcsolatban korábban a főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy nem tilthatják meg a külföldi munkavállalók foglalkoztatását, de ugyanúgy számon fogják kérni a követelményeket, amibe a kielégítő kommunikációhoz szükséges nyelvtudás is beletartozik. Az utóbbi feltétel miatt kezdetben a 100E jelű járatra tennék a filippínó buszsofőröket, ugyanis ott kevésbé problémás, ha csak angolul kommunikálnak.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a vendégmunkásokat így az egyik legnehezebb útvonalra tennék, ugyanis a 100E érinti az Üllői utat, a Károly körutat, Kálvint teret, Astoriát és Deák teret, amely a budapesti forgalomban edződött hazai buszvezetőknek is kihívást jelent.

A vendégmunkások az új szabályoknak megfelelően csak 2+1 évig maradhatnak Magyarországon. Az európai munkavállaláshoz szükséges szakmai vizsgákat angolul teszik le, és a menetirányítással is angolul fognak kommunikálni. A vendégmunkások ugyanazt a bért kapják, mint a magyar kollégáik, de a toborzási, utaztatási, lakhatási és képzési költségek miatt így is drágábbak.

De hogy mi is segítsük picit a munkájukat, itt egy gyorstalpaló, hogyan kérhetünk tőlük jegyek az anyanyelvükön: