Pénzeszsákot kap karácsonyra a Nio, pont a legjobbkor

2023.12.19. 16:35

Az elektromos autókat gyártó kínai Nio megállapodást írt alá egy jelentős tőkebevonásról - közölte az autógyártó a Reuters  szerint . A befektető Abu-Dzabi befektetési alapja, a CYVN Holdings, amely már korábban  beszállt  a Nióba. 

Európai tervek

A 2,2 milliárd dollár friss pénz akkor érkezik a Nióhoz, amikor a legnagyobb szüksége van rá. A Tesla 2023 elején kezdett többlépcsős árcsökkentése ugyanis nyomást gyakorol a villanyautókat gyártó vállalatokra, hogy kövessék az amerikai versenytárs példáját.

Az árháború azonban nehezen kezelhető azoknak a kisebb villanyautó-gyártóknak, amelyek még nem érték el a nyereséges termelést. Ezért igyekeznek növelni termelésük hatékonyságát. A Nio például azt tervezi, hogy önálló vállalatba szervezi ki akkumulátorgyártó részlegét. Eközben a legfontosabb alkatrészek gyártását meg akarják tartani házon belül. A CYVN tulajdonszerzését még 2023. december vége előtt le akarják zárni. A arab tulajdonos összesen 294 millió Nio-részvényt vásárol darabonként 7,50 dolláros áron.

Ezzel 20,1 százalékos tulajdonosa lesz az autógyártónak, így a CYVN lesz a vállalat legnagyobb részvényese. Ugyanakkor William Li vezérigazgató „C” típusú törzsrészvénycsomagjának köszönhetően megtartja a legnagyobb szavazati erővel rendelkező tulajdonos státuszát. A kínai autógyártó prémium villanyautóival olyan versenytársakkal néz szembe hazai piacán, mint a BMW és a Mercedes-Benz. Emellett olcsóbb almárkáival az európai piacon is szeretne nagyobb részesedést elérni. 

A Nio ET7-es modellje már járt a Totalcarnál is. Ez lett belőle: