Új lámpát kapnak a Mercik: türkizkéken jelzik, ha robotként haladnak

2023.12.20. 11:03

Két amerikai államban engedélyt kapott a Mercedes arra, hogy új külső világítást alkalmazzon autóin. A többi közlekedő ezt látva tudni fogja, hogy az autó önvezető üzemmódban van.

Az Egyesült Államokban háromféle színű fényt használnak az autók. Fehérrel világítanak előre, illetve fehér színűek a tolatólámpáik is. A piros a hátsó lámpák és a féklámpák színe, a borostyán sárga az indexé. A Mercedes engedélyt kapott Kalifornia és Nevada államában egy további szín, atürkizkék használatára – derül ki a CNN cikkéből

merci

Ez az az két állam ugyanis, amelyben legálisan lehet használni a német autógyártó Drive Pilot autonóm vezetési technológiáját.

Nem feltétlenül persze: csak a közlekedési dugókban és egyes főutakon akkor, amikor az autók sebessége 40 mph (65 km/h) alá lassul. Ezekben a helyzetekben a Drive Pilotot használó sofőr leveheti a kezét a kormánykerékről és a lábát a pedálokról. Megteheti, hogy teljesen megvonja a figyelmét a vezetésétől: filmeket néz, vagy videójátékokat játszik vagy szörfözik az interneten, amíg az autonóm vezetési rendszer nem figyelmezteti arra, hogy vegye át az autó vezetését.

Ilyen esetekben világíthat az autón elöl és hátul a türkizkék lámpa. A Mercedes azért választotta ezt a színt, mert felkelti az emberek figyelmét, és nem téveszthető össze semmi mással. Különbözik a rendőrségi autók sötétebb piros lámpájától és más vészhelyzeti üzemmódban is használt járművek színeitől.

Amikor egy másik közlekedő látja, hogy egy autón ég ez a szín, akkor tudhatja, hogy az teljesen robotként működik. Nem kell megijednie attól, hogy a vezetője éppen reeleket néz a mobiltelefonján. A Mercedes Drive Pilot rendszere az autógyártó S-osztályú és EQS modelljeihez lesz rendelhető Kaliforniában és Nevadában 2024-től. Ezen a két államon kívül nem fog működni a főutakon.