Élményautósok figyelem! Ez a weboldal lesz az új legjobb barátotok

2024.01.11. 13:56

Egy kellemes hétvégi élményautózás sokunk kedvenc elfoglaltsága, különösen, ha izgalmas kanyarokkal teli, minőségi utakon taposhatjuk a gázt. Ilyen szakaszokat találni azonban nem mindig egyszerű feladat. Legalábbis eddig nem volt az.

Létezik ugyanis egy weboldal, mely pont a legjobb, legélvezetesebb utak megtalálásában segít az autósoknak és motorosoknak. A roadcurvature.com színkódokkal osztályozza a figyelemre érdemes utakat kanyarjaik szerint. A citromsárga szakaszok még csak enyhén kanyargósak, a pirosakon már többször kell tekerni a kormányt, a lilák pedig valódi autós-motoros mennyországok.

Képernyőkép 2024-01-11 113114.png



Ehhez a weboldal a közösség által fenntartott, így ingyenesen hozzáférhető OpenStreetMap adatait használja. Az oldal saját algoritmusa ezekből számolja ki az egyes kanyarok ívét, majd az útszakaszok átlagos kanyargósságát. Ez azonban még nem minden.

Ha az érdeklődésünket felkeltette egy szimpatikus szakasz, rákattintva olyan további adatokat láthatunk, mint a hossza, besorolása és a rajta érvényben lévő sebességkorlátozások.

Úgy tűnik, a weboldal valóban egész jó tippeket ad. A legmagasabb, lila osztályba sorolta például a Tatabánya határától Tátig húzódó 1119-es utat, mely Berci kollégánk személyes tapasztalatai szerint valóban a legélvezetesebb hazai útszakaszok egyike.