Becsületesnepper: a Facebook az átverések melegágya

2024.01.13. 14:06

Az Index stábja meglátogatta a Becsületesneppert, akivel a használt autó piac múltjáról és jelenéről, vásárlási tippekről és a jelenleg divatos átverésekről beszélgettek.

Kopasz szerint a koronavírus-járvány idején az egekbe szöktek a használt autók árai. Bár sokan azt hitték, hogy ez remek időszak volt a kereskedők számára, valójában ők sem jártak jól: nem csak drágán árulták, drágán is vették az autókat, így a nyereségük még csökkent is. Azóta némileg normalizálódott a helyzet, de az árak már biztosan nem süllyednek a járvány előtti szintre. Ami a jelenlegi állapotokat illeti, a kereslet kissé visszaesett.

A Tesla hatalmas árcsökkentései is alaposan felforgatták a piacot: egy év alatt akár 5 millió forintot is esett egyes villanyautók értéke. Ez sok tulajnak okozott bosszúságot.

Képernyőkép 2024-01-12 170004.png


Kopasz szerint régen valóban volt olyan időszak, amikor szinte az összes kereskedő tekerte az órákat, de szerencsére ez a módszer már kihalófélben van. Ennek ellenére ma is tud olyan kereskedéseket, ahol továbbra is bevett gyakorlat.

Sajnos más jellegű átverések is előfordulnak manapság: a jelenlegi divat, hogy a csalók elmondásuk szerint teljes áron, banki átutalással szeretnék megvenni az autót. Egy banki kivonatot is küldenek, hogy a pénz állítólag már úton van, mielőtt azonban megérkezne, mindenféle mellébeszélések után pénzt csalnak ki a gyanútlan eladótól. A Nepper szerint nagyon fontos, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az minden bizonnyal átverés. Legyünk hát résen.

Továbbá fontos, hogy egyedül, hozzáértés nélkül választani sosem jó ötlet, ehelyett érdemes szakképzett, gyakorlott segítséget igénybe venni. Bár az autószervizek és végeznek átnézést, érdemesebb egy helyszíni átvizsgálásra szakosodott szakembert megbízni. Ő valószínűleg nagyobb tapasztalattal rendelkezik ilyen téren.

Az internetes hirdetésekkel is vigyázni kell. A Facebookon Marketplace például a csalások melegágya, ott eladni vagy árulni nagyon kockázatos.

Mi se akarjunk ügyeskedni, hiszen ha eltitkolt hibával kereskedőnek adunk el autót, ki fog derülni. A magánszemélyt is egy év szavatossági kötelezettség terheli, így ilyen esetben a kereskedő jogi útra is terelheti az ügyet, hiába adta már el az autót.