Kormányzati veszekedés robbant ki a Stellantis miatt

2024.02.05. 06:08

Stellantisról a francia és az olasz kormány egyaránt úgy véli, hogy a vállalat igazából az övék,  ám a konfliktus megoldása nem az, hogy egyikük elengedi a kezét.

Az olasz kormány felkészült arra, hogy tulajdonrészt vásároljon a Stellantisban, ha az autógyártó ezt kéri – írta a Reuters Adolfo Ursót, a római kormány ipari miniszterét idézve. Urso az is elmondta, hogy a Stellantis vállalta olaszországi gyártásának évi egymillió járműre növelését.

A Stellantis 2021-ben két cégcsoport, a francia PSA Peugeot–Citroën és a Fiat egyesülésével jött létre. A francia kormánynak 6,1 százalékos részesedése van a vállalatban, amit Rómában nem néznek jó szemmel. Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke január közepén arról beszélt az olasz parlamentben, hogy elvárja a cégtől, hogy több autót gyártson Olaszországban. Kormánya nagyobb befolyást akar szerezni, mert úgy látják, hogy Párizs arra használja tulajdonrészét, hogy a francia érdekek szolgálatába állítsa az autógyártót.

Valójában már a júniusi európai parlamenti választások kampányának nyitányaként azt mondta, hogy szerinte a franciák elszívják a Stellantis olaszországi gyártását és az ehhez kapcsolódó munkahelyeket. Meloni a Fiat-csoportot az olasz nemzheti ipar fontos részének tartja, ami feljogosítja a kormányt, hogy bírálja a Stellantis vezetőségét, ha úgy látja, hogy amit csinál, az sérti az olasz nemzeti érdekeket.

Giorgia Meloni "megvédené" az olasz márkákat. Fotó: Marcelo del Pozo / Getty Images
Giorgia Meloni "megvédené" az olasz márkákat. Fotó: Marcelo del Pozo / Getty Images

Kifogásolta a vállalat központjának Hollandiába telepítését is, mert így ott adózik ahelyett, hogy a franciák és az olasz zsebe folyna a nyereségadó.. Az olasz kormányfő első számú célpontja John Elkann, a Stellantis elnöke és az Agnelli család, amely Olaszország  egyik legismertebb ipari vállalatcsoportjának a tulajdonosa.  Az autógyártó legnagyobb tulajdonosa az Agnelli család 14,3 százalékos részesedéssel. (Forrás: Reuters, Le Monde