Búcsú a havi 38-59 ezerért elvihető villanyautós megoldástól, kiürült a francia kassza

2024.02.14. 13:32

Úgy fest, a francia kormány nem jól mérte fel a várható érdeklődést.

A párizsi kormány felfüggeszti az elektromos autók vásárlását támogató egyik programját, miután a vásárlók óriási érdeklődése nyomán egy hónap alatt elfogyott a keret. A két programból ez segítette a kevésbé tehetős vásárlókat.

euro-bankjegy-368212

Az évi 15 400 eurónál (közel 6 hatmillió forint) kevesebbet keresők 2024 elejétől havi 100-150 euróért  - 39-58 ezer forintért - lízingelhettek villanyautókat. A kormány azzal az indokkal indította ezt a programot, hogy azok is vásárolhassanak elektromos autót, akik viszonylag szerény jövedelmük miatt nem engedhetik ezt meg maguknak.

Sokkal többen kérték

Eredetileg már 2023-ban be akarták vezetni ezt a támogatást, ám az elmúlt évben a francia autógyártók még nem tudtak kellő mennyiségű elektromos meghajtású autót gyártani. Az állami támogatás lényege ugyanis az, hogy a hazai villanyautó-gyártást segítse, ne a kínai importot.

Párizs 1,5 milliárd eurót különített el a programra arra számítva, hogy 20 ezren veszik majd igénybe, ám a nagy érdeklődés nyomán 50 ezerre emelték a támogatott lízingszerződések számát. Aztán ez is elfogyott úgyhogy legközelebb 2025-ben nyitják meg újra ezt a lehetőséget az autósok előtt.

A másik támogatásban  5-7 ezer euró (1,9-2,7 millió forint) támogatást lehet igénybe venni elektromos autó vásárlásakor. Erre összesen egymilliárd eurót szán a francia kormány. A programokban részt vevő autók gyártásának és szállításának adott szén-dioxid-kibocsátási limit alatt kell lenniük. Ezzel szorítják ki a kínai autókat. Franciaországban főként atomerőművekkel állítják elő a gyárakban használt áramot. (Forrás: Reuters)