Ez a Lucid álma: 300 kilométer 30 kWh-os akksiból

2024.03.03. 13:47

Hamarosan véget ér a kínai márkákkal telített Genfi Autószalon, ahol a Lucid is képviselteti magát a vezérigazgatójukkal karöltve, ezáltal megtudhattunk pár érdekességet és elképzelést a gyártótól.

Ilyen érdekesség például, hogy Peter Rawlinson (a Lucid vezérigazgatója) szerint az lenne a villanyautózás szent grálja, ha egy 30 kWh-s akksival egy autó simán el tudna menni 300 kilométert - írta az Autocar.

Vagyis Rawlinson azt szeretné, hogy egy villanyautót 10 kilométer alatt csak 1 kWh-t fogyasszon el. Ez azért is lenne fontos, mert akkor elég lenne kisebb akkumulátorokat tenni az autókba, ami jelentősen csökkentené az árukat. Majd az Év Autója zsűrijének arról panaszkodott, hogy „az emberek azt hiszik, hogy mi a drága, luxus SUV-k gyártása miatt vagyunk itt, pedig az a célunk, hogy a legmodernebb villanyautó technikákat fejlesszünk ki.”

A belépő szintű Lucid Air Pure jelenleg 7,5 kilométert képes megtenni egy kWh-ból, de Rawlinson elmondása szerint ez nagyon hamarosan 8 kilométer lesz. Viszont az igazi cél mégis a 10 kilométer/kWh.

Rawlison szerint a Lucid műszaki előnye a hatékonyság terén több területen rejlik, többek között a kisebb méretű villanymotorok termodinamikai és mágneses teljesítményében, valamint az akkumulátor csatlakoztatásának módjában és az összes futóművet működtető szoftverben.

A Lucid a Genfi Autószalonon mutatta be Európában az Air Sapphire változatát, amelynek 0-100-as gyorsulása mindössze két másodperc, és amely még az idén forgalomba kerül a Lucid által kiválasztott európai piacokon. A cég továbbra is nyitott az Egyesült Királyságban történő bevezetésre, de egyelőre még nem kötelezte el magát az erre vonatkozó időpontra.